Πάσχα 2018

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Νέα Αγορά, γραφ.20, Ρόδος, 85100

Ηλ. Δ/νση  : sean12nisou@gmail.com                                              Αρ. Πρωτ.: 219/20-02-18

Τηλ.: 6934 834 202

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σύμφωνα τον Ν.1301/82, όπως τροπ. με το Ν. 3648/2008 και την Υ.Α. με αρ. Φ.900/160108

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καλεί όλα τα μέλη να προσέλθουν την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στο γραφείο του Συνδέσμου που βρίσκεται στην Νέα Αγορά Αρ. Γραφείου 20 πρώτος όροφος από τις 10:00 μέχρι τις 18:00 για την << διεξαγωγή αρχαιρεσιών και την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου Και εκλεκτόρων για το ΚΔΣ της ΑΠΟΕΑ >>( και σε περίπτωση μη απαρτίας, επαναληπτική ψηφοφορία στης 18/03/18 ).

1. Εκλογικό δικαίωμα έχουν τα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία είναι ταμειακώς εντάξει για το τρέχον έτος.
2. Η υποβολή υποψηφιοτήτων γίνεται με γραπτή δήλωση των ενδιαφερόμενων προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ  του ΣΕΑΝΔ ΔΩΔΣΟΥ το αργότερο μέχρι την 9 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00 μ.μ..
3. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας ως μέλη του Δ.Σ  ή εκλεκτόρων έχουν τα μέλη που δεν κωλύονται σύμφωνα με τις περιπτώσεις β,γ και δ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ν.1301/82.
4. Μετά το πέρας της υποβολής υποψηφιοτήτων ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΑΝΔ ΔΩΔΣΟΥ συντάσσει ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπου αναγράφεται ο τίτλος του ΣΕΑΝ, οι υποψήφιοι για μέλη του Δ.Σ. και οι υποψήφιοι για εκλέκτορες, όλοι κατ’ αλφαβητική σειρά.
5. Οι υποψήφιοι εκλέκτορες μπορούν να είναι υποψήφιοι και ως μέλη του Δ.Σ..

 

Ρόδος, 11 Φεβρουαρίου 2018

 

Ο
Πρόεδρος
 

Πολύβιος Δ. Παυλίδης

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ΕΥΧΕΣ

ΕΥΧΕΣ

ΕΥΧΕΣ

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Δραστηριότητα Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών – Ανασκόπηση 2015

Σύντομη ανασκόπηση του  2015.

Ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΑΝΔ, ανά μήνα.

 1. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015
  1. Επίσκεψη στον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ – Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δωδεκανήσου επισκέφτηκε τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ και του ευχήθηκε για το νέο έτος 2016, να είναι δυνατός, αποτελεσματικός στο δύσκολο έργο του και η 95 ΑΔΤΕ να παραμείνει σταθερή δύναμη αποτροπής κάθε ξένης επιβουλής στα νησιά μας! Με την ευκαιρία της συνάντησης συζητήθηκαν και θέματα κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με τους Εφέδρους Αξιωματικούς.
  2. Επίσκεψη, Δώρα και Ευχές σε Φυλάκιο – Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δωδεκανήσου επισκέφτηκε φυλάκιο στο νησί, το οποίο υποδείχθηκε από την 95 ΑΔΤΕ και παρέδωσε μικρά δωράκια στους υπηρετούντες εκεί. Μια ενέργεια συμβολική αλλά συγχρόνως ουσιαστική με σκοπό, στο πρόσωπο του κάθε στρατιώτη να τιμηθούν, όσοι και όσες υπηρετούν την Πατρίδα και φυλάττουν Θερμοπύλες, σε κάθε σημείο της Ελλάδα, για να μπορούμε εμείς οι πολίτες να γιορτάζουμε ασφαλείς με τις οικογένειες μας!
  3. Εκπαιδευτική Συνάντηση.  Μετά από αίτημα του Συνδέσμου και ενέργειες του Στρατηγού, οργανώθηκε από μονάδα ΠΒ της 95 ΑΔΤΕ, ενημερωτική συνάντηση, με τη συμμετοχή και Εφέδρων Αξιωματικών του ΠΒ της δύναμης Α.Σ. της Μονάδας. Το πάγιο αίτημα του Συνδέσμου είναι να συνεχίσει η 95 ΑΔΤΕ να συμπεριλαμβάνει κατά το δυνατόν τους Εφέδρους Αξιωματικούς στον σχεδιασμό των εκπαιδεύσεων και ενημερώσεων που πραγματοποιεί.
  4. Εορτή του Πυροβολικού – Αγίας Βαρβάρας – Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δωδεκανήσου τίμησε με την παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, την εορτή του Πυροβολικού (Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού), σε μονάδα του νησιού. Στις φωτογραφίες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παυλίδης Πολύβιος, με τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ και τον Δήμαρχο Ρόδου.
   Επίσης συνεχίστηκε η παράδοση των τελευταίων ετών, με την προσφορά στον εκάστοτε Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ χειροποίητης κεραμικής εικόνας της Αγίας Βαρβάρας, από τον Έφορο του Δ.Σ. κ. Αρεταίο Μωραΐτη.          
  5. NewsLetter. Δημιουργία νέου τρόπου επικοινωνίας με τα μέλη του Συνδέσμου μέσω τακτικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.                                     
 2. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015
  1. Εκφώνηση του Πανηγυρικού Λόγου, κατά την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων (Μεγάλη Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου), στις 21 Νοεμβρίου 2015, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δωδεκανήσου, κ. Πολύβιο Παυλίδη. Στη Δοξολογία παραβρέθηκαν ο Στρατηγός Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, ο Μητροπολίτης Ρόδου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος λαού. Ο Σύνδεσμος απέσπασε τα συγχαρητήρια της Στρατιωτικής και Πολιτικής ηγεσίας του τόπου.                                
  2. Συνάντηση με Διοικητή 95 ΑΔΤΕ – Στα πλαίσια της υλοποίησης του Σκοπού του, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δωδεκανήσου εγκαινίασε μια νέα προσπάθεια διαλόγου με τις Στρατιωτικές και Πολιτικές Αρχές, με συναντήσεις και υποβολή σχετικών προτάσεων.
   Η αρχή έγινε με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ το Νοέμβριο. Οι προτάσεις για την αξιοποίηση, αναβάθμιση και εκπαίδευση των Εφέδρων Αξιωματικών κατατέθηκαν, ο διάλογος άρχισε και η διάθεση από όλα τα μέρη είναι κατ’ αρχήν θετική! Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο καθένας από εμάς, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν!
  3. Παράδοση φαρμακευτικού υλικού στο Κοινωνικό Φαρμακείο και Κέντρο Υγείας. Ο Σύνδεσμος δια του Διοικητικού Συμβουλίου παρέδωσε ποσότητα φαρμακευτικού και άλλου χρήσιμου υλικού στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου και στο Κοινωνικό Φαρμακείο της Ρόδου.
  4. Απόκτηση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το γραφείο του Συνδέσμου απέκτησε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, χάρη στην ευγενική χορηγία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
 3. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015 –
  1. Κατάθεση Στεφάνου – Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δωδεκανήσου, δια του Προέδρου του, κ. Πολύβιου Παυλίδη και του Αντιπροέδρου κ. Σπυρίδωνος Λαζαράτου, κατέθεσε στεφάνι στον Βωμό της Πατρίδας, για τους πεσόντες στο Έπος του 1940.
  2. Επικοινωνία με ΥΠΕΘΑ και κατάθεση Προτάσεων στον Υπουργό. Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών κατέθεσε εγγράφως τις προτάσεις του στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την εκπαίδευση και αναβάθμιση του Θεσμού του Εφέδρου Αξιωματικού. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δωδεκανήσου κατά την οποία δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό για την εξέταση των προτάσεων του Συνδέσμου και ορισμό συνάντησης με την πρώτη ευκαιρία.
 4. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
  1. Λειτουργία Γραφείου του Συνδέσμου Εφ. Αξιωματικών. Το Γραφείο του ΣΕΑΝΔ ανοίγει για πρώτη φορά σε τακτική βάση και υποδέχεται τα μέλη του Συνδέσμου. θα είναι ανοικτό στο εξής, κάθε Τετάρτη και ώρες από 5μμ έως 7μμ. Τα μέλη του Συνδέσμου είναι ευπρόσδεκτα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αιτήσεις ταυτοτήτων, αδειών εισόδου στη Λέσχη Αξιωματικών και πολλά άλλα.
  2. Ιστοσελίδα – Δημιουργία και λειτουργία ιστοσελίδας Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών. Η παρούσα ιστοσελίδα δημιουργήθηκε και λειτουργεί πλέον επίσημα στη διεύθυνση http://seand.gr και παρέχει στους Εφέδρους Αξιωματικούς, λύσεις, πληροφορίες και εργαλεία για θέματα τους, όπως, αιτήσεις, εγγραφής – ταυτότητας – αδείας για τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ρόδου, Πιστοποιητικών Στρατολογικής Κατάστασης, Κανονισμούς Ε.Σ., και συνδέσεις με πολλούς ΣΕΑΝ και ιστοσελίδες Στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Σκοπός είναι να αποτελέσει μια πύλη επικοινωνίας και προσέλκυσης των Εφέδρων Αξιωματικών και συμβολή στην προσπάθεια πραγμάτωσης των Σκοπών του Συνδέσμου.
  3. Δημιουργία Σελίδας (ηλεκτρονικής εφημερίδας στο facebook), https://www.facebook.com/seandodekanisou/ για την διάδοση των ειδήσεων σχετικών με τους Σκοπούς του Συνδέσμου προς κάθε ενδιαφερόμενο.
  4. Αναβάθμιση της Ομάδας στο Facebook μόνο για μέλη του Συνδέσμου.
  5. Αρχείο. Εργασίες εξυγίανσης – Συλλογής και οργάνωσης του Αρχείου και του Μητρώου του Συνδέσμου. (συνεχίζονται).
  6. Εργασίες Ηλεκτρολογικές στο Γραφείο. Έγιναν οι απαιτούμενες και αναγκαίες ηλεκτρολογικές εργασίες στο γραφείο.
 5. ΙΟΎΛΙΟΣ 2015 –
  1. Νέα Συγκρότηση σε Σώμα (στα τέλη Ιουλίου) του Δ.Σ. με αναδιάρθρωση Καθηκόντων. Νέα προσπάθεια για την εκπλήρωση των Σκοπών του Συνδέσμου.
 6. ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 –
  1. Εκλογές Συνδέσμου και ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τριετή θητεία. Συγκρότηση σε Σώμα του ΔΣ. (Αρχική Συγκρότηση).
 7. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015
  1. Λήξη 3ετούς Θητείας του προηγούμενου Δ.Σ. Προκήρυξη Εκλογών.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Άγιος Νικήτας ο Προστάτης των Εφέδρων Αξιωματικών

Ήταν ἀπὸ τὸ ἔθνος τῶν Γότθων, ποὺ εἶχαν ἐγκατασταθεῖ πέραν τοῦ Ἴστρου ποταμοῦ, στὰ χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου. Ἀπὸ παιδὶ ὁ Νικήτας διδάχθηκε τὴν ἁγία πίστη ἀπὸ τὸ Γότθο ἐπίσκοπο Θεόφιλο, ὁ ὁποῖος συχνὰ ὑπενθύμιζε στὸ Νικήτα τὰ λόγια του Ἀπ. Παύλου: ‘Μένε ἐν οἲς ἔμαθες… ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδας, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ». Δηλαδή, μένε ἀκλόνητος σ’ ἐκεῖνα ποὺ ἔμαθες. Ἀπὸ μικρὸ παιδὶ γνωρίζεις τὶς Ἅγιες Γραφές, ποὺ μποροῦν νὰ σοῦ μεταδώσουν τὴν ἀληθινὴ σοφία, ποὺ ὁδηγεῖ στὴ σωτηρία διὰ μέσου τῆς πίστεως στὸν Ἰησοῦ Χριστό.

Καὶ ἔτσι ἔγινε. Ὅταν ὁ ἡγεμόνας Ἀθανάριχος συνέλαβε τὸ Νικήτα καὶ τὸν ἀπείλησε γιὰ νὰ ἀρνηθεῖ τὸν Χριστό, αὐτὸς ἔμεινε ἀμετακίνητος σ’ αὐτὰ ποὺ ἔμαθε ἀπὸ παιδί. Ὁμολόγησε μὲ θάρρος τὸν Χριστὸ μπροστὰ στὸν ἡγεμόνα, ὁ ὁποῖος ὅταν τὸν ἄκουσε ἐξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε ἀμέσως καὶ τοῦ ἔσπασαν τὰ κόκαλα μὲ τὸν πιὸ φρικτὸ τρόπο
Ἄλλα τὸ μίσος τῶν Βαρβάρων ἦταν τόσο, ὥστε μετὰ τὸν ἔριξαν στὴ φωτιά, ὅπου βρῆκε τὸ θάνατο. Ἡ φωτιά, ὅμως, μὲ τὴ θεία θέληση σεβάστηκε τὸ λείψανό του. Τὸ πῆρε κάποιος εὐσεβὴς χριστιανὸς καὶ τὸ διαφύλαξε σὲ θήκη.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Νίκην ἔστησας, κατὰ τῆς πλάνης, νίκης εἴληφας, ἄφθαρτον γέρας, ἐπαξίως Νικήτα φερώνυμε· σὺ γὰρ νικήσας ἐχθρῶν τὴν παράταξιν, διὰ πυρὸς τὸν ἀγώνα ἐτέλεσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον. Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Νικητὴς γενόμενος ἐν τοῖς ἀγῶσι, νικητὰς ἀνάδειξον, κατὰ παθῶν φθοροποιῶν, τοὺς εὐλαβῶς ἐκβοῶντάς σοι· χαίροις Νικήτα, Μαρτύρων ὡράϊσμα.

Μεγαλυνάριον.
Πῦρ τὸ ζωηφόρον ἔνδον λαβών, ἔφλεξας ὡς ἄνθραξ, ἀγνωσίας ὕλην σαθράν, καὶ ὡλοκαυτώθης, οἷα τερπνὴ θυσία, Νικήτα Ἀθλοφόρε, τῷ σὲ δοξάσαντι.

Αναδημοσίευση από ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

http://www.synaxarion.gr/gr/sid/649/sxsaintinfo.aspx

Posted in Αταξινόμητα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άγιος Νικήτας ο Προστάτης των Εφέδρων Αξιωματικών

Ελληνική Επανάσταση

Τα σημαντικότερα γεγονότα, από τη Βιβλιοθήκη της Ρόδου:

1814-1820 Ιδρύεται στην Οδησσό η Φιλική Εταιρεία, από τον Νικόλαο Σκουφά, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Πάτμιο Εμμανουήλ Ξάνθο, με αποκλειστικό σκοπό την προετοιμασία της επανάστασης. Γενικός Επίτροπος της «Ανωτάτης Αρχής της Φιλικής Εταιρείας» ανέλαβε, το 1820, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αξιωματικός του τσαρικού στρατού.

Φεβρουάριος-Μάρτιος 1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει στο Ιάσιο της Μολδαβίας, πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού, την επίσημη έναρξη της επανάστασης στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες, με τη συγκρότηση του Ιερού Λόχου. Είχε προηγηθεί η επαναστατική του προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Μετά τις πρώτες επιτυχίες, ο τσάρος αποκηρύσσει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ο Ιερός Λόχος θα ηττηθεί τον Ιούνιο του 1821 στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Τερματίζεται έτσι η επανάσταση στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

25 Μαρτίου 1821 Συμβολική ημερομηνία έναρξης της ελληνικής επανάστασης. Ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους επαναστάτες στη Μονή της Αγίας Λαύρας. Οι επαναστάτες είχαν εισέλθει από τις 23 Μαρτίου στην πόλη των Πατρών και κήρυξαν την επανάσταση στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απελευθερώνουν την Καλαμάτα από τους Τούρκους.

Continue reading

Posted in Αταξινόμητα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελληνική Επανάσταση

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ρόδου

Αναφορικά με την επέκταση των δικαστηρίων στην Λέσχη Αξιωματικών Ρόδου, από τον συνδυασμό Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσου, στάλθηκε στον δήμαρχο Ρόδου η παρακάτω επιστολή:

“Κύριε Δήμαρχε,
Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν στον τοπικό τύπο δημοσιεύματα προτάσεων για επέκταση των Δικαστηρίων της Ρόδου στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών.

Σαν Έφεδροι Αξιωματικοί και αναπόσπαστο τμήμα του στρατού μας, θέλουμε να σας εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε μια τέτοια προοπτική, η οποία κατά τη γνώμη μας θα δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στον τόπο μας.

 

Continue reading

Posted in Αταξινόμητα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ρόδου

Στρατηγοῦ Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα

makriyannisΜπαίνοντας εἰς αὐτὸ τὸ ἔργον καὶ ἀκολουθώντας νὰ γράφω δυστυχήματα ἀναντίον τῆς πατρίδος καὶ θρησκείας, ὁποῦ τῆς προξενήθηκαν ἀπὸ τὴν ἀνοησίαν μας καὶ ῾διοτέλειά μας καὶ ἀπὸ θρησκευτικοὺς καὶ ἀπὸ πολιτικοὺς καὶ ἀπὸ ῾μᾶς τοὺς στρατιωτικούς, ἀγαναχτώντας καὶ ἐγὼ ἀπ᾿ οὗλα αὐτά, ὅτι ζημιώσαμε τὴν πατρίδα μας πολὺ καὶ χάθηκαν καὶ χάνονται τόσοι ἀθῶοι ἄνθρωποι, σημειώνω τὰ λάθη ὁλωνῶν καὶ φτάνω ὡς σήμερον, ὁποῦ δὲν θυσιάζομε ποτὲς ἀρετὴ καὶ πατριωτισμὸν καὶ εἴμαστε σὲ τούτην τὴν ἄθλια κατάστασιν καὶ κιντυνεύομεν νὰ χαθοῦμεν.

Τὸ Ἔθνος ἀφανίστη ὅλως διόλου καὶ ἡ θρησκεία ἐκκλησία εἰς τὴν πρωτεύουσα δὲν εἶναι καὶ μᾶς γελᾶνε ὅλος ὁ κόσμος. … Ὅ,τι τοῦ λὲς ἡ θρησκεία δὲν εἶναι τίποτας! Ἀλλοίμονο ῾σ ἐκείνους ὁποῦ χύσανε τὸ αἷμα τους καὶ θυσιάσανε τὸ δικόν τους νὰ ἰδοῦνε τὴν πατρίδα τους νὰ εἶναι τὸ γέλασμα ὅλου τοῦ κόσμου καὶ νὰ καταφρονιῶνται τ᾿ ἀθῷα αἵματα ὁποῦ χύθηκαν!

Ὅταν μοῦ πειράζουν τὴν πατρίδα μου καὶ θρησκεία μου, θὰ μιλήσω, θὰ ῾νεργήσω κι᾿ ὅ,τι θέλουν ἂς μοῦ κάμουν.

Μοῦ λέγει (ὁ Ὄθων): «Τί θέλεις νὰ μοῦ εἰπῆς τώρα;» «Ψέματα θέλεις νὰ σοῦ εἰπῶ ἢ ἀλήθεια;» «Ἐγώ», μοῦ λέγει, «ποτὲς δὲν ἀκῶ ψεύματα· ὅλο ἀλήθειες». Τοῦ λέγω, «ἐγὼ ἔχω γιομάτες δυὸ τζέπες μίαν μὲ ψέματα, τὴν ἄλλη μ᾿ ἀλήθειες. Τώρα τί ἀγαπᾶς;» «Ἀλήθεια» μοῦ λέγει. Γυρίζω τὰ μάτια μου εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ὁρκίζομαι εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Θεοῦ νὰ εἰπῶ τὴν ἀλήθεια γυμνὴ ἐμπροστά του. Τοῦ λέγω «Ἡ ἀλήθεια εἶναι πικρὴ καὶ θὰ μὲ πάρης πίσου εἰς τὴν ὀργή σου. Ὅμως διὰ πάντα νὰ εἶμαι εἰς τὴν ὀργή σου, τὴν ἀλήθεια θὰ σοῦ λέγω, ὅτ᾿ εἶναι τοῦ Θεοῦ· τὸ ψέμα τοῦ διαβόλου. Καὶ δὲν εἶναι καιρὸς νὰ κρύβεται ἡ ἀλήθεια.

Posted in Αταξινόμητα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στρατηγοῦ Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα