ΗΜΕΡΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 2019

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΜΕΡΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 2019

Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

 

Την 21η Νοεμβρίου ημέρα που ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, το Ελληνικό Έθνος τιμά με ευλαβική μνήμη τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού ο αγώνας για την ελευθερία της πατρίδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Θρησκεία  αναδεικνύοντας έτσι τη διαχρονική σύζευξη Πολιτείας και Εκκλησίας, Ελληνικού Λαού και της Ορθοδοξίας.

Αυτή η παράδοση και πίστη του Λαού μας καθιέρωσε και ως προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων την Υπεραγία Θεοτόκο και Υπέρμαχο Στρατηγό την Παναγία.

Υπό τη σκέπη Της , οι Ένοπλες Δυνάμεις με ΑΝΔΡΕΙΑ και ΘΑΡΡΟΣ , υπερασπίζοντας Ιερά και Όσια μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος, έγραψαν λαμπρές σελίδες Ελληνικής Ιστορίας και Δόξας.

Η σκέψη μας σήμερα με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό στρέφεται στους υπερασπιστές των ιδανικών της Ελευθερίας , της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας πού έπεσαν στα πεδία των μαχών υψώνοντας σύμβολα γνήσιου πατριωτισμού και αυτοθυσίας.

Αλλά και στο μέλλον, εάν κληθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν την Πατρίδα, η Μεγάλη Χάρη της Θεομήτορος θα είναι  οδηγός για την ακεραιότητα του λαού και των εδαφών της.

Η Ιστορία, μας διδάσκει ότι η Πολεμική Αρετή των Ελλήνων είναι συνυφασμένη   με την εμφάνιση της Ελληνικής Φυλής.

Κληροδοτημένη από τους Αρχαίους προγόνους μας είναι έκφραση της κύριας αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, με τρείς λέξεις του Ομήρου  « Αμύνεσθε περί πατρις «

Η περιφρούρηση της Ελευθερίας της Πατρίδας παραμένει και στην εποχή μας ως ο κύριος σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τη μεγάλη και Λαμπρή τούτη μέρα οι Έλληνες έρχονται να θυμηθούν τους ηρωικούς αιματοβαμμένους αγώνες του παρελθόντος των προγόνων μας αποτίοντας ένα ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς χάρη των οποίων μπορούν σήμερα να είναι ελεύθεροι.

Είναι άξιοι τιμής και μνήμης όπως λέγει ο Περικλής στο επιτάφιο :

« Την χώραν ελευθέραν δι αρετήν παρέδωσαν και μαχόμενοι ετελεύτησαν δικαιούντες μη αφαιρεθήναι αυτήν «

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Μαραθωνομάχων, των  Σαλαμινομάχων, το Μολών Λαβέ του Λεωνίδα, του Κων.Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Βασιλεύουσας, των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, του Κολοκοτρώνη , του Διάκο, του Παπαφλέσσα, του Μιαούλη, του Κανάρη και τόσων άλλων. Του Παύλου Μελά ,των Μακεδονομάχων, των Πολεμιστών στα Βαλκάνια , στο Α Παγκόσμιο Πόλεμο, των αγώνων στη Μικρά Ασία  για τη προσπάθεια διατήρησης του Ελληνισμού.

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ όλα τα κράτη παραδίδονταν το ένα μετά το άλλο, η ΕΛΛΑΔΑ βροντοφώναξε για άλλη μια φορά ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ , το ΟΧΙ του 40 γράφοντας νέες σελίδες Ηρωισμού και Δόξας.

Όπου μέσα στη στυφή μυρωδιά του μπαρουτιού και την απόλυτη σιγή που προηγείται από τον ήχο της σάλπιγγας , είναι αμέτρητοι αυτοί  που είδαν μία καστανή γυναίκα με ήρεμα χαρακτηριστικά και γλυκύτατα μάτια να τους οδηγεί στις τρομερές αντεπιθέσεις.

« Είδαμε τη Παναγία να μας οδηγεί , έγραφαν οι φαντάροι από το μέτωπο στα προσφιλή τους πρόσωπα»

Η Προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων , η Παναγία μας .

Σκέπη Προστασίας στους Εθνικούς Αγώνες.

Με την Ευχή Της αποχαιρετούσαν πάντοτε, μανάδες, σύζυγοι, κόρες, τους δικούς τους που αναχωρούσαν για το Μέτωπο.

Αλλά και στο Βυζάντιο, πριν αντιμετωπίσουν τους εχθρούς στα τείχη της Βασιλεύουσας προσέτρεχαν στην ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ και κατόπιν ευχαριστώντας για τη σωτηρία ανέπεμπαν πάλι με Ύμνους προς την « Υπέρμαχο Στρατηγό «

Τιμούμε τον Άγνωστο Στρατιώτη στα πεδία των μαχών από την Αρχαιότητα και ακόμα τους Νεκρούς των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την Ειρηνική Περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Τιμούμε επίσης όλα τα στελέχη και τους στρατεύσιμους , που διασφαλίζουν σήμερα τα σύνορα και τα συμφέροντα της χώρας σε  Ξηρά , Θάλασσα , Αέρα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες κ’ αντίξοες. Η αγάπη του Ελληνικού Λαού προς όλους είναι μεγάλη τους θαυμάζει τους σέβεται και τους εμπιστεύεται.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας φέρουν μία ιδιαίτερα βαριά Ιστορική κληρονομιά και το γνωρίζουν.

Μία βαρύτατη κληρονομιά , αξιοζήλευτη που θέτει αξιώσεις στους σημερινούς συνεχιστές να τιμήσουν την Ιστορία και τις Θυσίες των προγόνων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας ήταν και παραμένουν το πλέον υγιές και οργανωμένο σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας και της κρατικής δομής. Εγγυητές της Ασφάλειας, των συμφερόντων της  χώρας, αλλά ουσιαστικό και ακαταμάχητο επιχείρημα της Εθνικής Πολιτικής.

Η Μεγαλόχαρη, μας προστάτευσε  αρκετές φορές από κινδύνους και συνεχίζει μέχρι σήμερα να στέκεται αρωγός και Υπερασπιστής της Ελληνικής Χριστιανοσύνης.

Κατά τον ίδιο τρόπο και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, της αποτελεσματικής δομής και οργάνωσης του Στρατεύματος, αλλά κυρίως του άρτια εκπαιδευμένου έμψυχου Δυναμικού, τίθεται ως ασπίδα προστασίας σε κάθε επιβουλή της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό περιβάλλον , οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτοντας υψηλό βαθμό ταχυκινησίας και αποτελεσματικότητας παραμένουν οι εγγυητές της σταθερότητας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας από κάθε απειλή.

Σε μία εποχή που η Πατρίδα δίνει μάχες σε πολλά επίπεδα στο Διεθνές περιβάλλον και κατά την οποία οι Έλληνες Πολίτες δοκιμάζονται σε μέγιστο βαθμό τα Μόνιμα Στελέχη και οι Στρατευμένοι νέοι εξαιρούνται των δυσκολιών.

Όμως με όραμα , με ακλόνητη πίστη στην Αποστολή, με αγάπη για τη Πατρίδα, με διάθεση θυσίας, με σεβασμό στους Θεσμούς, το Σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, Μόνιμοι και Έφεδροι, Αξιωματικοί και οπλίτες με την Ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου , την Αγάπη  του Ελληνικού λαού παραμένουν στις επάλξεις και εξασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον και ομαλές συνθήκες λειτουργίας και ανάπτυξης της Ελληνικής Κοινωνίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και με τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού και της Παναγίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κάθε στιγμή προς όφελος του Ελληνικού Λαού και του Ελληνισμού γενικότερα.

Εύχομαι η Παναγία μας που τιμούμε σήμερα να δίνει συνεχώς δυνάμεις σ’ εσάς, τις οικογένειες σας και σε όλο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.